האם כדאי לקנות XRP (ריפל) עכשיו כשמחירו נמוך מ-3 דולר?
"מה יקרה למחיר XRP אם המלחמה המשפטית תפקע? גלו את הסיכונים וההזדמנויות שיכולות לשנות את השוק!"

XRP היא המטבע הדיגיטלי המקומי של ה-XRP Ledger, הבלוקצ'יין שנוצר על ידי חברת הטכנולוגיה הפיננסית Ripple במטרה לפשט עסקאות חוצות גבולות. רכישת XRP במשך תקופה מסוימת הייתה בחזקת "לג בעומר" בעקבות עלייה משמעותית שהתרחשה בינואר 2021, כאשר המטבע הגיע לשיא של כ-3.30 דולר. במהלך התקופה שלאחר מכן, מחיר המטבע ירד לכ-2.55 דולר, ירידה של כ-20% מהשיא של ינואר, ככל הנראה בשל הפחתת ההתלהבות מהניצחון של דונלד טראמפ בנשיאות. אף על פי כן, XRP היא המטבע השלישי הכי גדול בשוק המטבעות הדיגיטליים מבחינת שווי שוק, וכאשר יותר מוסדות פיננסיים יאמצו את שירותי Ripple Payments, יתכן שהמחיר יעלה שוב.
מאבק משפטי ממושך עם ה-SEC
מאבק משפטי מתמשך בין חברת Ripple לבין רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מהווה אחד מהאתגרים המרכזיים עבור משקיעי XRP. באוקטובר 2020, SEC תבעה את Ripple, בטענה שהחברה מכרה את XRP כמכשירים לא רשומים. לפי התביעה, החברה גייסה 728 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים ועוד 757 מיליון דולר דרך בורסות, והטענה הייתה כי כל העסקאות מהוות מכירה לא חוקית של ניירות ערך.
באוגוסט 2023, פסק בית משפט מחוזי בארה"ב לפסיקה חלקית שביצע שופט אנליסה טורס. היא קבעה כי עסקאות ישירות עם משקיעים מוסדיים היו לא חוקיות, אך עסקאות XRP בבורסות דיגיטליות לא הפרו את החוק. בית המשפט הטיל על Ripple לשלם ל-SEC 125 מיליון דולר, סכום נמוך בהרבה מהדרישה המקורית של 2 מיליארד דולר.
באוקטובר 2024, ה-SEC הגישה ערעור על פסק הדין של בית המשפט המחוזי, והגוף המשיך להגיש מסמכים מצביעים על דעתו כי מכירת XRP בבורסות דיגיטליות מפרה את החוק. Ripple צפויה להגיש את המסמך המגיב שלה עד ה-16 באפריל 2025.
המחלוקות המשפטיות האלו מהוות מכשול מרכזי להשגת אימוץ נרחב של Ripple Payments בקרב בנקים ושירותי תשלום אחרים, והמצב המשפטי הנוכחי משפיע למעשה על החלטות של משקיעים.
סביבה רגולטורית חיובית יותר למטבעות דיגיטליים
ברקע המשפטי, הסביבה הרגולטורית עבור מטבעות דיגיטליים נראית מתפתחת ועשויה להביא לשינויים חיוביים עבור XRP. דונלד טראמפ, במערכת הבחירות שלו, הבטיח לתמוך בתעשיית המטבעות הדיגיטליים וחידש מהלכים שנעשו בשבועות הראשונים לכהונתו כדי לקדם את העניין. בינואר, טראמפ חתם על צו נשיאותי שהקים קבוצת עבודה לבחינת הקמת מאגר נכסים דיגיטליים לאומי.
כמו כן, טראמפ מינה את סקוט בסנט שנחשב לידיד של תעשיית המטבעות הדיגיטליים לתפקיד שר האוצר. בסנט אמר לתקשורת כי "הקריפטו הוא על חופש וכלכלה קריפטו כאן כדי להישאר". טראמפ גם מינה את פול אטקינס לראש ה-SEC, מפעיל שהתבטא נגד גישת הרגולציה הקודמת של הגוף.
חשוב לציין, אף שהשינויים המוצעים אינם פועלים ישירות לטובת XRP, הסביבה הרגולטורית שמשתנה עשויה לעודד יותר משקיעים מוסדיים לרכוש את המטבע. בנוסף, יתכן וה-SEC תשקול לסיים את תביעתה נגד Ripple.
XRP עשויה להפר את הסטטוס קוו בתחום התשלומים חוצי הגבולות
רשת התשלומים של Ripple פועלת באמצעות שימוש במטבע XRP כמטבע גישור לתשלום כספים במהירות ובזול מעבר לגבולות בינלאומיים. באופן ספציפי, עסקאות ב-XRP מתבצעות באופן כמעט מיידי, בעוד שלעסקאות הנשלחות דרך מערכת ה-SWIFT – פתרון התשלום החוצה הנפוץ ביותר – עשויות לקחת מספר ימים להסתיים.
Ripple שיפרה לאחרונה את הערך שלה עבור הבנקים והחברות האחראיות על תשלומים על ידי השקת מטבע יציב בשם Ripple USD (RLUSD). המטבע היציב הזה מחובר לדולר האמריקאי, מה שהופך אותו למטבע גישור פחות תנודתי בהשוואה ל-XRP. Ripple מתחילה להשתמש ב-RLUSD על מנת להקל על תשלומים ללקוחות עסקיים בשנה הקרובה.
בנוסף, ההיצע של XRP קבוע על 100 מיליארד מטבעות; זאת אומרת שעלייה במידה בביקוש תגרום לעליית מחיר. ה-RLUSD עשוי לתמוך במגבלות אלו בשני אופנים:
- עסקאות בבלוקצ'יין של XRP (כולל עסקאות הקשורות למטבע היציב Ripple USD) כרוכות בעמלות שישולם באמצעות XRP.
- המטבע היציב עשוי למשוך יותר מפתחים מתודולוגיות די-פיי (DeFi) לבלוקצ'יין, והעסקאות שלהם גם כן ידרשו עמלות ב-XRP.
בנוסף, מספר מנהלי נכסים בקשו אישור מה-SEC להקים ETFs על XRP. כספים אלה יאפשרו למוסדות ולמשקיעים פרטיים גישה נוחה ל-XRP, ללא העלויות והטירחה הקשורות לבורסות המטבעות הדיגיטליים.
בסופו של דבר, XRP זוכה ליתרונות טכנולוגיים והזדמנויות שיכולות להוביל לעלייה במחיר. Ripple מפשטת את העסקאות חוצות הגבולות, והמטבע היציב שלה מחזק עוד יותר פוטנציאל זה. יחד עם זאת, גידול באימוץ Ripple Payments ואישור ה-ETFs לא צפויים להתרחש כל עוד נמשך מאבק משפטי זה.
ולכן, ככל שהמאבק המשפטי נמשך, ספק אם XRP תוכל לחרוג מעל למחיר של 3 דולרים בצורה ברות קיימא. באורח חיובי, זה מציע הזדמנות למשקיעים שאוהבים סיכונים להשקיע בכמות קטנה היום. עם זאת, יש לזכור כי מטבעות דיגיטליים הם נכסים תנודתיים, ואין כל התחייבות ש-XRP עתיד יהיה שווה יותר בעתיד.