נבידיה וטסלה מובילות את הנאסד ק למטה כשביטקוין צונח וביטחון הצרכנים מתמוטט
"ניסיון להבין האם עליות מחירי המוצרים יחמירו את התחזיות הכלכליות ויביאו לשינויים בשוק ההון"

השווקים בארצות הברית סגרו את המסחר ביום שלישי בתנודות מעורבות, כאשר מדד דאו ג'ונס היה המדד היחיד שסיים את יום המסחר בירוק. המתח באשר למדיניות הסחר של הנשיא דונלד טראמפ, אשר חידש את איומי המכסים ואת האפשרות להחמרת ההגבלות על סין, העיב על האופטימיות בשוק. דוחות חדשים שפורסמו ביום שלישי הראו חשש גובר לגבי הצמיחה הכלכלית העתידית, דבר שהשפיע על תחושת הביטחון של הצרכנים.
זינוק מדאיג בביטחון הצרכנים
בשוק נרשמה ירידה חדה בביטחון הצרכנים בחודש פברואר, עם ירידה משמעותית שהייתה הגדולה ביותר מזה כמעט ארבע שנים. הסקרים הצביעו על עלייה בציפיות לאינפלציה לשנה שלמה, דבר שהגביר את החשש ממיתון. מדד הביטחון נפל מהקריאה של 105 בינואר ל-98.3, מתחת לציפיות הכלכלנים שציפו לקריאה של 102.5. זהו הירידה הגדולה ביותר במדד הזה מאז אוגוסט 2021.
נתון נוסף, ה-"Present Situation Index", שהוא מדד המודד את הערכת הצרכנים לגבי מצב העסקים ותנאי העבודה, ירד גם הוא ל-136.5 בפברואר, לעומת 139 בחודש הקודם. מדד הציפיות, הבודק את תחזיות הצרכנים לגבי הכנסות, עסקים ותנאי העבודה, ירד ל-72.9 – מתחת לסף ההיסטורי של 80, שמעיד על אפשרות למיתון בשנה הקרובה.
מכירות במגה טק
בשוק המניות, מדד הנאסד"ק (Nasdaq Composite) רשם ירידה של כ-1.3%, כשהוא מושך איתו את מניות חברות הטכנולוגיה הגדולות, הידועות בשם "שבעת המופלאים" – ביניהן נבידיה וטסלה. מניות טסלה נפלו יותר מ-8% לאחר שנודעו על כך שמכירות החברה באירופה צנחו ב-45% בינואר. נבידיה, מצד שני, עם תחזיות רווחים מצופות, נתפסת במרכז תשומת הלב של המשקיעים.
עוד בשוק הקריפטו, מחיר הביטקוין צנח מתחת ל-90,000 דולר לראשונה מאז נובמבר, והגיע לשפל של כ-86,000 דולר בשעות הבוקר. בשעות הצהריים, המחיר התייצב סביב 88,000 דולר, אך ירידות נוספות נרשמו גם עבור האת'ר, עם ירידה של כ-6% למחיר של כ-2,500 דולר.
ההשפעות של מדיניות טראמפ
הסיגנלים ממדיניות הסחר של טראמפ, אשר מחזקת את ההגבלות על סין ואת האיומים על מקסיקו וקנדה, יצרו אי נוחות בשוק. המשקיעים מודאגים מההשפעות של מדיניות זו על תכנית הצמיחה הכלכלית, והעידו על כך שהם מפנים את תשומת הלב לתגובות הכספיות של הבנק הפדרלי. התחזיות על ירידה בריביות הלכו והתרקמו לאחר שיפור תחזיות הצמיחה צנחו.
כאשר עלתה שאלת הסיכונים בעקבות הודעות טראמפ על החמרה באיסור על השקעות בין ארצות הברית לסין, מאוד משקיעים החלו להעריך מחדש את השקעותיהם בחברות טכנולוגיה כמו נבידיה. בנוסף, תחזיות הרווחים הקרובות עלו לתשומת הלב, והמשקיעים ציפו לתוצאות שיבחנו את עמידת החברה מול האתגרים החיצוניים.
לאור המצב הכלכלי
ההתפתחויות הפגינו את ההשפעה של חששות כלכליים על שוק העבודה והצריכה. הגיעו רמזים הרבה יותר קשים על הסיכויים הנוכחיים של ארצות הברית, כאשר דוחות חדשים אישרו כי המשקיעים מביטים בכיוונים שונים למציאת תיקונים בהשקעותיהם. בנוסף, דוחות כלכליים נוספים הראו כי הריבית על אג"ח של עשר שנים ירדה לרמה הנמוכה ביותר שלה השנה, מה שמעיד על פחדים לגבי הצמיחה הכלכלית.
במבט כללי, השווקים בארצות הברית מראים סימני מתח והנחות בנוגע לירידת מתח המיסים, ומדדי האמונה של הצרכנים מסגירים סיכון אמיתי לעתידם. הכוונה היא כי האינפלציה עשויה לעלות, כך שמדיניות ריבית ירודה נחשבת לאופציה המועדפת בעתיד.
סיכונים בשוק האג"ח
לסיכום, התפתחויות אלה משקפות את הקושי שעומד בפני המשקיעים במשק המתמודד עם אי תקנונים בעתיד הקרוב. הירידות במניות הטכנולוגיה, ההשפעות על הביטחון הצרכני ועל האינפלציה, כל אלה נלחצים על התחזיות הכלכליות. ככל שהתפתחויות אלה יימשכו, יש למנוע אי ודאות על השוק, דבר שכהרי קריטי להצלחה לעתיד.