המפקחת על ניירות ערך, הֵסְטֵר פִּירְס, מציבה 10 עדיפויות עבור צוות העבודה החדש על קריפטו.
האם המהלך החדש של ה-SEC יסמן את תחילתה של תקופה חדשה ופתוחה יותר בשוק הקריפטו?

מטרות ועדת המטבעות הקריפטוגרפיים
נציבת ה-SEC, היסטר פירס, הצהירה על עשר מטרות עיקריות שהוועדה תעסוק בהן. בין המטרות המרכזיות ניתן למצוא הבהרת ההבחנה בין מטבעות קריפטוגרפיים הנחשבים לנכסים פיננסיים לבין אחרים, זאת על ידי הצגת הקריטריונים המדויקים לכך. מדובר בנקודה קריטית באפשרות לבצע רגולציה מיטבית ולהתמודד עם אתגרים שונים בשוק.
עוד ממוקדת הפוקוס תהיה השקיפות בנוגע לתוכניות ההלוואה המבוססות על קריפטו, והאם הן נחשבות לחוקיות על פי החוק באמריקה. במילים אחרות, הוועדה תבחן אילו מהתוכניות המוצעות כיום בשוק קיבלו הכרה חוקית ואילו לא. נקודה נוספת החשובה לוועדה היא הגדלת הידע לגבי התחומים שאינם נמצאים תחת המעקב של ה-SEC, כך שהשוק יוכל לפעול בצורה חופשית יותר.
שינוי כיוון ברגולציה
מעניין לציין שוועדת המטבעות הקריפטוגרפיים הוקמה בעקבות עזיבתו של היו"ר הקודם, גארי גנסלר, אשר נודע בגישתו מאוד נוקשה וניהול מחמיר של רגולציות מטבעות קריפטוגרפיים. פירס וראש הוועדה הנוכחי, מארק אויאדה, הביעו את חוסר הסכמתם והביעו רצון להחזיר את האיזון בשוק, במקום להחמיר את החוקים.
בהצהרותיה, פירס השוותה את העבר של ה-SEC במסלול הרגולציה של המטבעות הקריפטוגרפיים לנסיעה משפחתית מתסכלת, שבה הוועדה לא השתמשה בכלים רגולטוריים שיש בידיה, אלא חיפשה את תיקון השוק בדרך לא ברורה ובלתי נראית.
אתגרים משפטיים
ברקע לתהליך זה עומדים אתגרים משפטיים רבים, ביניהם תיקים משפטיים שמעכבים את התקדמות הענף ופיקוח על חוקים שהוצגו בעבר. פירס ציינה כי יש צורך לעבוד על מנת להסדיר את המצב החדש, וכי התהליך ידרוש שיתוף פעולה עם רגולטורים אחרים והציבור.
חלק מהמפתחות להצלחה כוללים הבנת הסוגיות המשפטיות הלא ברורות שנותרו מהעבודות הקודמות של ה-SEC. פירס ביקשה מנציגי הציבור לנקוט בסבלנות, שכן הוועדה שואפת להגיע למקום טוב יותר, אך הכספים הציבוריים החשובים לצורך רגולציה מחייבים זמן ותיאום.
שמירה על זכויות המשקיעים
למרות שה-SEC משנה גישה, המטרה הבסיסית, שמירה על זכויות המשקיעים, עדיין נותרה בעינה. פירס מתחייבת לכך שהרשות לא תהיה סלחנית כלפי רמאים ושחיקים. היא מדגישה את החשיבות של שמירה על רגולציות ברורות שמגנות על המשקיעים, אשר הם הבסיס למסחר היעיל והקפיצי בשוק ההון האמריקאי.
כחלק מעבודת הוועדה, תהיה בדיקה קפדנית לגבי ההגנות מפני הונאות. במקרים שבהם תתגלה הונאה שאינה נופלת תחת תחום השיפוט של ה-SEC, ניתן יהיה להפנות בעיות נוספות לרגולטור אחר, ובמצבים קיצוניים, ניתן יהיה להעביר את הנושא לכנסת.
תהליכים מתמשכים
כפי שנראה בעתיד הקרוב, ועדת המטבעות הקריפטוגרפיים לא תוכנה להנחות בחוקים. זהו מסלול שיביא להתמודדות עם אתגרים אישיים ומשפטיים תוך צורך ברפורמות רגולטוריות שיביאו לתוצאות חיוביות.
בעוד שהוועדה נראית פרגמטית ופתוחה לרעיונות חדשים, תהליכים ישנים עדיין חושפים את כובד ההוראות הקודמות וזמן ההסדרה עלול לארוך. שיתוף פעולה בין הסוכנויות השונות הנוגעות בתחום, ככל האפשר, ידרוש לגשר על פערים קיימים ולהתיר קשיים במערכת הקיימת.
לסיום, ניתן לצפות לעדכונים חשובים מעבודת ועדת המטבעות הקריפטוגרפיים, שצפויה להביא חדשנות ושינוי בשוק, תוך שמירה על המטרות הבסיסיות של שמירה על זכויות המשקיעים והצבת המסגרת הרגולטורית הנדרשת להתפתחות הכשרה והבטוחה של התחום החשוב הזה.