EthereumNews

The translation of Could Based Rollups Solve Ethereum s Layer-2 Problem? into Hebrew is: האם רולאפים מבוססים יכולים לפתור את בעיית השכבה-2 של את ריום?

מתיחת האיזון בין ביזוריות ויעילות: כיצד חידושי ה"Based Rollups" עשויים לפתור את הבעיה המכוונת למערכות שכבה-שתיים באת'ריום?

קהילת האת'ריום הייתה בתקופה של סערה בשבועות האחרונים, כאשר חברים בה מביעים דאגה שהרשת תאבד את היתרון התחרותי שלה אם לא תפתור בעיות עיצוב ליבה מסוימות.

רקע על הבעיה

מוקד מרכזי של חוסר השקט הוא הבעייתיות של שכבה-2. בשנים האחרונות אימצה את'ריום מפת דרכים של הסלמה לשכבה-2 – תכנית שעודדה את הפיתוח של רשתות פלטפורמות חיצוניות בשם "רול-אפים לשכבה-2" – הכוללת דרך להגדיל את אקוסיסטמת האת'ריום הבסיסית. העברת הפעילות לרשתות המתיבות הללו סייעה בהורדת עמלות והמשפרת מהירויות למשתמשי הקצה, אך היא הביאה לאקוסיסטמת השכבה-2 המפוזרת והמסורבלת.

האתגר בנתק שבין השכבות

למרות שרשתות שכבה-2 מפרסמות נתונים בחזרה לאת'ריום, הן לעיתים קרובות מתקשות לתקשר באופן ישיר זו עם זו. דבר זה אומר שדילוגים בנכסים ובנתונים בין שכבות יכול להיות יקר ומסורבל. קיים גם סיכון של סדרנים ריכוזיים – תלות ב"קופסאות שחורות" של חברות שמסדרות נתוני עסקאות בין שכבות הבלוקצ'יין.

רול-אפים מבוססים

כאשר שכבות-2 ימשיכו לפרוח, ישנם מפתחים באת'ריום שמעודדים את השימוש בטכנולוגיית רול-אפים שלוקחת גישה חדשה לאבטחה ותקשורת בין שכבות – "רול-אפים מבוססים". רול-אפים אלו שונים מרוב הרול-אפים הקיימים בכך שהם מעבירים חובות ביצוע – כמו עיבוד עסקאות – חזרה לשכבה-1 של את'ריום במקום לקיים אותן ברשת נפרדת של שכבה-2.

כשתעשו עסקאות על שכבה-2 של רול-אפ, העסקה שלכם מתבצעת דרך רכיב שנקרא "סדרן". הסדרן מקבץ מספר עסקאות ושולח אותן לסדר עבור את׳ריום. ברוב הרול-אפים היום, הסדרן הוא ריכוזי, כלומר גורם יחיד (בדרך כלל החברה שיצרה את הרול-אפ) שולט בסידור והפרסום של העסקאות.

קרא  סולנה צונחת ב-14%, XRP ודוגקוין יורדים ב-8% ככל שמכירת הקריפטו הולכת ומחמירה — חדשות טרג ינגוויו

אבולוציה של מפת הדרך לשכבה-2

בשנת 2022 הציג מייסד את'ריום, ויטליק בוטרין, את חזונו למפת דרכים המתמקדת ברול-אפ. התכנית מציעה שימוש ברול-אפים של שכבה-2 כדי לצמצם את העלויות הגבוהות ומהירויות העסקאות האיטיות ברשת הבסיסית.

רול-אפים כמו אופטימיזם, ארביטרום, בייס, zkSync, ו-Blast גדלו במהירות ותומכים בנפח עסקאות גבוה יותר מאשר את'ריום עצמה. לפי L2Beat, ישנם כיום 140 רשתות שכבה-2 פעילות, אך חוויית התפעול ביניהן – מעבר נכסים ונתונים בין רשתות – הפכה לצורמת. ככל שה את'ריום הופכת לגדולה יותר ורשתות שכבה-2 הופכות לחלק מהותי בתפקודה, שיפור התקשורת בין רשתות שכבה-2 – במילים אחרות, שיפור "ההרכבה" – הפך חשוב יותר מאי פעם.

היתרונות של רול-אפים מבוססים

כיוון שהרול-אפים המובססים חולקים את הסדרן מהרשת שכבה-1, שנקרא לעיתים "פוסק שכבה-1", הם יכולים לקרוא לחוזים חכמים על רול-אפים מבוססים אחרים בתוך שניות, מה שמקל על הגישה והחלפת נתונים בין השכבות השונות.

מכיוון שכל הרול-אפים המבוססים משתמשים בסדרן המובנה של את'ריום, הם יכולים לתקשר זה עם זה באופן מיידי במונחי בלוקצ'יין, הכל בתוך אותו בלוק של את'ריום. לדבריו של בן פיש, מנכ"ל Espresso Systems, "ניתן, במהלך בלוק של את'ריום אחד, לשנות נכסים, לבצע פעולה בשכבה-1, להחזיר את הנכסים, לבצע פעולה בשכבה-2 ולשנות נכסים שוב", דבר המצביע על יכולות ההשתלבות החזקות.

אתגרים טכנולוגיים

פרויקטים מסוימים שואפים להשתמש בטכנולוגיה מבוססת, אך כרגע רק רול-אפ מבוסס אחד, Taiko, פעיל. אמנם לרול-אפים כמו Taiko יש יתרונות ברורים, אך הם יצטרכו להתגבר על מכשולים טכנולוגיים מסוימים לפני שיוכלו להיות מאומצים בצורה רחבה יותר.

אחד האתגרים המרכזיים הוא יצירת הוכחות. כאשר רול-אפ מבוסס שולח נתוני עסקה לאת'ריום, עליו לייצר ולפרסם הוכחות כל 12 שניות, המתאימות לזמן ייצור הבלוק של את'ריום. כיום, רול-אפים של שכבה-2 משתמשים בשני סוגי מערכות הוכחות: הוכחות זרו-נולדג' (ZK), שמסתיימות בתוך מספר דקות, והוכחות אופטימיסטיות, שלוקחות עד שבעה ימים כדי לגלות פוטנציאל להונאה.

קרא  DTCC מפרסם את קרן ה-ETF הראשונה על חוזי SOL, האם זה ימנע ירידה של $130?

כדי שרול-אפים מבוססים יתפקדו ביעילות, מהירות יצירת ההוכחות תצטרך להתאים לזמן ייצור הבלוק של את'ריום – קפיצה טכנולוגית משמעותית. עם זאת, פיש מציין כי פריצה בכיוון זה עשויה להיות "ממש מעבר לפינה".

סיכונים פוטנציאליים

האינוסים של את'ריום, או "מוצעים שכבה-1", עלולים להוות בעיה. ברול-אפים מבוססים, מוצעים אלו לוקחים את תפקיד סידור העסקאות. אך המניע הראשי שלהם אינו בהכרח הוגנות, אלא רווח כלכלי.

מתו סיכון נוסף טמון ב-MEV (מקסימום ערך נשלף), המתייחס לנוהג של סידור מחדש של עסקאות על מנת למקסם את הרווח, לעיתים על חשבון משתמשים רגילים. אם מוצעים מנצלים עסקאות, הדבר עשוי ליצור חוסר יציבות ברול-אפים מבוססים. כדי להתמודד עם הבעיה, מפתחים עובדים על פתרונות כמו אישורים מבוקרים, שמטרתם להוסיף תמריצים כלכליים עבור המציעים לפעול לטובת הרול-אפים.

בעוד שרול-אפים מבוססים עשויים להציע דרך מבטיחה להפחתת הפילוג בין שכבה-2, הם אינם פתרון קסם. לדברי פיש, "דעתי האישית היא שרול-אפים מבוססים הם חלק מהפתרון, הם לא הפתרון היחיד, ולא כל השכבות בהכרח צריכות או יהיו מבוססות".

מיילס ברונר

מיילס ברונר הוא עורך ומומחה לקריפטו שמביא לכם את כל החדשות החמות ביותר מעולם הקריפטו, בתרגום מהיר ומדויק ממקורות מובילים ברחבי הרשת. באתר תוכלו למצוא מידע עדכני על מטבעות דיגיטליים, פלטפורמות מסחר, מגמות חדשות, ועוד – הכל בעברית ובצורה פשוטה להבנה.

Related Articles

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
דילוג לתוכן