
במהלך השנים האחרונות חלה מתיחות גוברת בין ממשלת ארצות הברית וחברות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. נושא זה עלה לכותרות בשנית כאשר פול גריוול, היועץ המשפטי הראשי של קוינבייס, טען כי סוכנויות ממשלה בארצות הברית ממשיכות לסרב לשקיפות בנוגע לתפקידן ב"מבצע חונקפוינט 2.0" במהלך הממשל של ביידן.
התקופה הזו התאפיינה בטענות כי מייסדי חברות טכנולוגיה וקריפטו נמנעו משירותי בנקאות, במה שנראה כסוג של ניסיונות לנטרל את הגישה שלהם לשירותים פיננסיים.
המהלכים שהובילו למשבר
בתחילת שנת 2023, התמוטטו מספר בנקים שהיו ידידותיים לעולם הקריפטו, והדבר הצית גל של האשמות בנוגע לקיום של "מבצע חונקפוינט 2.0". מבקרים שונים, ובהם היזם ניק קרטר, תיארו את הפעולה כמהלך ממשלתי שנועד ללחוץ על בנקים לנתק את קשריהם עם חברות המטבעות הקריפטוגרפים.
על אף שהתרחשו שינויים רגולטוריים מסוימים לאחרונה, סוכנויות כמו תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (FDIC) עדיין נמצאות תחת ביקורת על כך שהן נמנעות ממתן שקיפות בסיסית בנוגע לפעולותיהן.
מאבקו של קוינבייס לשקיפות
בקוינבייס ביקשו מה-FDIC לספק מידע בבית המשפט על איך ביצעו "בדיקות נאותות" כדי להבטיח שלא הושמדו מסמכים הקשורים למבצע, אך הסוכנות סירבה לבקשה זו שוב ושוב. לדברי גריוול, הסוכנות לא הבינה את המסר שעליה להיות שקופה יותר בפעולותיה.
ההתפתחויות הפוליטיות
התגובה למבצע חונקפוינט הגיעה גם מהדרגים הפוליטיים הגבוהים ביותר בארצות הברית. ימים לאחר שסוכנויות ממשלתיות סירבו לשתף פעולה, הודיע נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על סיום המבצע בכנס הקריפטו בבית הלבן. הוא הבטיח לסיים את האיסורים שהגבילו את גישת חברות הקריפטו לשירותים בנקאיים.
לדברי דיווחים נוספים, במהלך חונקפוינט 2.0, הוסרו כ-30 יזמים בתחום הטכנולוגיה והקריפטו מהבנקים בארצות הברית. המהלך הזה העלה סימני שאלה בנוגע לשיטות פעולה של סוכנויות שונות, כולל ה-FDIC.
הדרישות מה-FDIC
נראה כי הבקשות לשקיפות מצד קוינבייס לא הסתיימו בהצלחה מלאה. ה-FDIC סיפק רק "קטעי מסמכים" ממספר מסמכים, אשר לטענת גריוול, אין להם קשר ברור למדיניות או להליכים של חופש המידע (FOIA) שהוגדרו בתלונתה של קוינבייס. יתר על כך, ה-FDIC ערכו צנזורה נרחבת של כ-53 עמודים נוספים, ורבים אחרים נאצרו בצורה קשה שהפכה את המסמכים לבלתי קריאים.
בנוסף, צוות המשפטי של קוינבייס דרש מה-FDIC לתת עדות בשבועה לבית המשפט על מנת לגלות איזה מידע עוד נחבא מהציבור.
הקשר עם יתר הסוכנויות הרגולטוריות
מעבר למאבק מול ה-FDIC, קוינבייס גם הגישו בקשות FOIA לרשות ניירות ערך (SEC) בניסיון לברר כמה חקירות ופעולות אכיפה בוצעו נגד חברות קריפטו במהלך השנים האחרונות. מאמצים אלו הם חלק ממדיניות רחבה של קוינבייס לדרוש שקיפות רבה יותר בנוגע לאופן שבו למדינות ולסוכנויות פדרליות יש השפעה על תעשיית המטבעות הקריפטוגרפים.
כתובת לעתיד לשקיפות וגישה
הנושא של רגולציה בתחום הקריפטו ממשיך להיות על סדר היום הציבורי והפוליטי בארצות הברית. כל צד בתמונה הזו מביא את טיעוניו בנוגע לחשיבות של רגולציה מחמירה לעומת המעמד המתפתח של החדשנות הטכנולוגית והפיננסית שנובעת מעולם הקריפטו.
על אף הצווים וההתפתחויות המדיניות שיזם הנשיא טראמפ, חוסר השקיפות מתמיד להוות נושא מרכזי בדיון הציבורי. ניתן לגשר על הפערים הבירוקרטיים והמדיניים בין הסוכנויות הפדרליות לתעשיית הקריפטו רק על ידי הדגשה של שקיפות, שיתוף מידע ושיח פתוח בין כל הצדדים המעורבים.