
הוועדה לניירות ערך של קולומביה הבריטית (BCSC) קבעה לאחרונה כי דייוויד סמילי, בעל פלטפורמת הקריפטו ezBtc, אשם בפרשה שגרמה ללקוחות להפסיד כספים בסכומים גדולים. בעקבות התוצאות המטרידות, הוטל עליו קנס של 18.4 מיליון דולר וקנס נוסף המוביל לאסור עליו גישה לשוקי ההון לכל חייו. הענישה הזו מתרחשת לאחר שהוועדה גילתה כי בין השנים 2016 ל-2019, הפלטפורמה הפרה את האמון שהלקוחות הפקידו בה.
רקע על ezBtc
ezBtc היא פלטפורמת מסחר במטבעות דיגיטליים שהוקמה על ידי סמילי בעיר נניימו, קולומביה הבריטית. על פי ההצהרות שפורסמו בידי הפלטפורמה, היא יועדה לספק ללקוחותיה אפשרות לקנות ולמכור מגוון נכסים דיגיטליים, וזאת תוך שמירה על הנכסים במערכת "אחסון קר" המספקת רמת אבטחה גבוהה יותר. ההבטחות הללו, כפי שהתגלה בדו"ח, לא עמדו במבחן המציאות, כאשר לא כל הנכסים נותרו בידיה של החברה, וכחמישית מלקוחות הפלטפורמה נותרו בלי תגובה ובלי גישה לנכסיהם.
ההטעיות וההונאות
במהלך פיקוח שנערך על ידי ה-BCSC, התברר כי כשליש מהפקדות הלקוחות, בסכום שמוערך ב-13 מיליון דולר, הופנו לחשבונות אישיים של סמילי כמו גם לאתרי מסחר באינטרנט. הממצאים הצביעו על כך שסמילי ידע שהפעולות שלו מסכנות את הלקוחות, אך המשיך להתנהל לאור השקרים וההטעיות שמנעו מהם גישה לכספיהם.
התוצאות המשפטיות
הענישה שניתנה לסמילי כללה קנס של 10.4 מיליון דולר, מותאם למכילה סכומים שכבר שולמו על ידי החברה ללקוחות, כמו גם קנס אדמיניסטרטיבי של 8 מיליון דולר. סמילי לא הצליח לשוב על טענותיו שהנושא נבע מעמימות ושינויים ברגולציה, כשהוועדה ציינה שהוא לא הסיק את המידע כמו שצריך ולא יכול היה לקוות שניתן להונות את הלקוחות מבלי לקבל כל סנקציה.
הפסקת פעילות
בשל ממצא זה, הקרבה חדה ממש לחדשות מקומיות על אודות מהות הוצאות ולאותו נזק של קרם היתר עצמם החמרה מהותית בפלטפורמת ezBtc הובילה את הוועדה לבצע את כל המידע אודות הפלטפורמה בעקבות הפסיקות שיתפרסמו בהדרגה. סמילי לא רק שהורחק מהשוק לנצח אלא גם ייבחן כמקור הנכסים אשר הדריך את ההוצאות הכבירות על גבי הפלטפורמה.
תגובות הציבור וההשפעות על השוק
הענישה שהטילה הוועדה לא רק שמצביעה על ההתמודדות עם הונאות בתחום ההשקעות, אלא גם משדרת מסר ברור לגבי החשיבות שבשקיפות ובחוקים בסביבת המסחר במטבעות דיגיטליים. בתגובה להחלטה, רבים מהמשקיעים, שבילו את כספם בפלטפורמה כזו, חשים אכזבה והרס לרכוש השקעותיהם, כשהם עשויים להרגיש חוסר ביטחון שמונע מהם להמשיך להשקיע בקריפטו.
סיכום
תקרית זו בתעשיית המטבעות הדיגיטליים מהווה קריאה לעורר מודעות ולהבין שהשקעה בתחום זה כרוכה בסיכונים. עם חוקים תקינים המגנים על המשקיעים והחקיקה הברורה, יש תקווה שהמקרים הללו יפסקו ועובדי מתודולוגיה לא שלמה של הכנסה לא יאושרו. בשוק שבו לא רגולציה מספקת וגם אחרי כל כך הרבה תעלולים, מעניין מה ניתן ללמוד מהמקרה הנוכחי ומה עוד נצפה להעיר על ההגנה על הצרכן.