
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שינה את עמדותיו כלפי ביטקוין, והודה כי ההשפעה של המטבע הדיגיטלי הולכת וגדלה, במיוחד לאור הסנקציות הכלכליות המוטלות על רוסיה. בהצהרה שלו במהלך פורום ההשקעות של VTB במוסקבה, פוטין הבהיר שאין טעם לנסות ולחסום את ביטקוין, מה שמצביע על כיוון ברור של קבלה והכרה בטכנולוגיה זו.
שינוי במדיניות הכלכלית
העברת מדיניות רוסית לנוכח השינויים הגלובליים מצביעה על אסטרטגיה רחבה שמאמץ את המטבעות הדיגיטליים ככלים מרכזיים לעקוף את המגבלות שמטילים מדינות מערביות. יוזמות רגולטוריות חדשות שואפות להקל על המסחר הבינלאומי, במיוחד עם מדינות המפגינות התנגדות לסנקציות.
תכנית המיסוי המלווה את הרגולציות החדשות היא חלק מכריע מהיוזמה. אזרחים המפיקים רווחים ממטבעות דיגיטליים עד לכמות של 2.4 מיליון רובלים (בערך 22,300 דולר) יכנסו למס הכנסה של 13%, בעוד שכאלו שמרוויחים סכומים גבוהים יותר יחויבו במיסוי של 15%. חברות העוסקות במטבעות דיגיטליים צפויות לשלם 25% מס החל מהשנה הבאה.
חוק חדש שנחקק לאחרונה ברוסיה הסדיר את מעמד המטבעות הדיגיטליים כנכסים חוקיים ונתן יתרונות מס לעסקאות דיגיטליות הנעשות דרך מערכות תשלום אלקטרוניות, תוך פטור ממס על מכירה וכרייה של מטבעות דיגיטליים.
תפקיד המטבעות הדיגיטליים בפורום BRICS
במהלך הישיבה ב- BRICS, דובר על תפקידם של המטבעות הדיגיטליים בהגברת התשלומים הבינלאומיים ובתחרות עם המערכות הכלכליות המסורתיות. התמיכה של רוסיה במטבעות דיגיטליים נתפסת כניסיון אסטרטגי להתחרות עם מדינות המערב ולשמור על מעמדה הגלובלי. עם הקשחת המדיניות מצד סין בנוגע למטבעות דיגיטליים, לרוסיה יש הזדמנויות גדולות לפיתוח בתחום זה. נכון להיום, יש ברוסיה כ-17 מיליון משתמשי מטבעות דיגיטליים לעומת 93 מיליון בארצות הברית.
האתגרים שניצבים בפני רוסיה
למרות המהפך במדיניות, רוסיה עדיין מתמודדת עם אתגרים רבים בתחום הדיגיטלי. שינוי עמדתו של פוטין לא בהכרח意味着 שזה יהיה קל לאמץ באופן רחב יותר את המטבעות הדיגיטליים במדינה. התשתית החוקית והרגולטורית חייבת להתפתח יחד עם השוק כדי לאפשר צמיחה בריאה ובטוחה.
נוסף על כך, ממשלת רוסיה מתמודדת עם לחצים חיצוניים ופנימיים. על פי מחקרים שנערכו, התפשטות המטבעות הדיגיטליים עלולה עדיין להיתקל בהתנגדות ממוסדות פיננסיים מסורתיים, שאינם רואים בעין יפה את האתגר שהמטבעות החדשים מציבים להם. כמו כן, השימוש במטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין מקושר להרבה ספקות, כולל סיכוני רמאות ופעולות לא חוקיות.
ההתפתחות של ביטקוין בשוק הגלובלי
ביום רביעי, ביטקוין (BTC) חצה את הגבול של 100,000 דולר, והגיע לשיא של 103,500 דולר לאחר שהמחיר נותר מתחת ל-98,000 דולר במשך כמעט שבועיים. עלייה זו הובילה את שווי השוק של ביטקוין ליותר מ-2 טריליון דולר, וכל מטבע נסחר כיום במחיר של 101,652 דולר.
Ethereum (ETH), המטבע הדיגיטלי השני בגודלו, גם הוא נהנה מהעלייה המהירה בביטקוין, ועבר לשווי של 3,858 דולר, reflecting עלייה של יותר מ-4.16% במהלך 24 השעות האחרונות.
העלייה בערך ביטקוין משוייכת לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ה-47 של ארצות הברית, תקופה שבה טראמפ קידם באופן פעיל את המטבעות הדיגיטליים והצהיר כי הוא "נשיא הביטקוין הראשון". ביום רביעי עצמו, טראמפ ציין את פול אטקינס כמועמד שלו למחליף של גארי גנסלר בראשות הוועדה לבדיקת הבורסות (SEC), בצהרה שהשתקפה את השקפתו החיובית לגבי מטבעות דיגיטליים.
העתיד של ביטקוין ורוסיה במערכת הכלכלית הגלובלית עשוי להיות תלוי באופן שבו רוסיה תנהל ותפתח את המדיניות שלה כלפי המטבעות הדיגיטליים וכיצד תתמודד עם האתגרים הפנימיים והחיצוניים שצפויים לה. שינוי המדיניות של פוטין עשוי לפתוח דלתות להזדמנויות חדשות, אך יעשה זאת רק אם הממשלה תצליח להתמודד עם הסכנות והחששות הכבדים הקיימים.