
הממשל האמריקאי אישר את מכירת 69,370 ביטקוין שהוחרמו משוק ה-Silk Road שבועיים בלבד לפני ההשבעה של דונלד טראמפ. כיצד התאפשר הדבר? האם המכירה אכן תתרחש? כיצד מגיב הקהל לידיעה זו?
המחוז הצפוני של קליפורניה אישר את מימוש הביטקוין שהוחרם משוק ה-Silk Road בנובמבר 2020, כמה שנים לאחר שהשוק האפל נסגר. ההחלטה מסיימת מאבק משפטי שנמשך ארבע שנים לגבי העתיד של הקריפטו המוחרם.
כיצד התקבלה האישור?
אחד השינויים המרכזיים במאבק המשפטי התרחש ב-30 בדצמבר 2024, כאשר השופט הראשי ריצ'רד סיבורג דחה בקשה לחסום את החרמת הביטקוין שהוחרם. המהלך הזה אפשר למשרד המשפטים לממש את הביטקוין הקשור ל-Silk Road.
האם זה אומר שהביטקוין הולך להימכר? לא. ישנה אפשרות לערער סדרת של צעדים אדמיניסטרטיביים שעשויים לעכב את מכירתם, כך שקשה לקבוע מתי בדיוק המכירה תתרחש, אם זו אכן תתרחש.
על אף שהשוק האפל באינטרנט נסגר כבר בשנת 2013, הארנק של השוק تعرض לפריצה. רק ב-2020 הסכים האדם שמחזיק ביותר מ-69.3 אלף ביטקוין הקשורים לשוק לשחרר את הכספים הללו לממשלה.
אחת הישויות שנאבקה לקבל את הביטקוין הזה הייתה חברת Battle Born Investments, אך באוקטובר 2024 דחה בית המשפט העליון של ארה"ב את הבקשה שלה, ולאחר מכן התאפשר האישור למכירה שהפך לחדשות ראשיות ב-9 בינואר 2024.
ההקשר הפוליטי
בשנה שעברה, במהלך כנס הביטקוין בנאשוויל, דונלד טראמפ הבטיח כי ארצות הברית לא תמכור ביטקוין. הוא אמר שאם ייבחר, הממשל ישמור "100% מכל הביטקוין שהממשל האמריקאי מחזיק נכון לעכשיו או ירכוש לעתיד". טראמפ הבטיח כי אמריקה תיצור מצבור של ביטקוין ותהפוך להיות בירת הקריפטו של העולם.
המכירה הפוטנציאלית של הביטקוין המוחרם סותרת באופן ברור את הכוונות של הנשיא הנבחר ושל הממשל הבא. יש המבחינים בכך כניסיון זדוני לערער את מדיניות טראמפ על ידי פקידים נוכחיים בעוד שימיהם בשלטון כעבור זמן לא רב, בדומה לפעולה של ג'ו ביידן שהעניק חנינה לבנו הונטר לאחר ניצחונו בבחירות.
סיבה אפשרית נוספת היא שהממשל הנוכחי לא רואה בביטקוין רכוש שיכול להיות בעל ערך וממהר להיפטר ממנו לפני שמתחיל שוק דובי. נכון ל-9 בינואר 2024, הסכום של 69,370 ביטקוין מוערך בכ-6.55 מיליארד דולר.
דעות
עם זאת, יש דוברים שהציעו תובנות מעמיקות יותר על החדשות. לדוגמה, מנכ"ל מגזין הביטקוין דיויד ביילי ציין כי מכירת הביטקוין המוחרם, שנועדה להיות חלק מהמאגרים האסטרטגיים של ביטקוין, תיחשב ל"חציית אצבע באמצע לכיוונם של המצביעים", שכן המכירה תסתור את העדיפויות של הנשיא הנבחר.
ביילי ציין שהמשרד המשפטים רואה את המכירה האפשרית כהזדמנות לשפר את התקציב של המחלקה שלו. יתכן והמשרד המשפטים לא רוצה למסור סכום של 6.55 מיליארד דולר לממשל החדש וממהר לממש את הכסף.
מנכ"ל בנק קוסטודיה ומבקר חד בדבר "Operation Choke Point 2.0", קייטלין לונג, הלכה רחוק יותר ושאלה האם לא ייתכן שלבעלי תפקידים ממשלתיים יהיה עניין לקנות ביטקוין לאחר מכן אם הם יגרימו להחלשת המחיר על ידי מכירת הביטקוין המוחרם במהלך ירידות.
קייטלין רומזת שזה יכול להיחשב כמניפולציה בשוק, תוך כדי הוספה ש"זה חוקי אם הממשלה עושה את זה."
המחבר, היזם ומועמד לשעבר לסנאט ומייסד CryptoLawUS ג'ון אי דיטון ציין בפוסט ב-X כי המהלך הזה לא רק שיביא להקלה על היצירה של המאגרים האסטרטגיים, אלא גם טראמפ ודיוויד סאקס יראו את אישור המכירה הזה כהתנגדות גלוייה.
בעוד שחלק מהכותרות מדברות על כך שה"קהילה התרשתית נמצאת במתח" בעקבות המכירה האפשרית, בסופו של דבר, 69.3 אלף ביטקוין הללו רחוקים מלהיות נתח משמעותי ממה שטראמפ או הסנאטור לומיס רוצים שארצות הברית תחזיק.