האם ETF של XRP, סלונה, לייטקוין, דוגקוין וקארדנו יישאירו את המשקיעים בחוץ?
האם השפעת שוק הקריפטו תתמוך בפתיחת המסלולים, או שצפויות הפתעות לא נעימות למשקיעים?

בשוק הקריפטו ישנה חברה גדולה של מטבעות חלופיים (altcoins), אשר לעיתים מתמודדים מול המטבעות הגדולים כמו ביטקוין ואת'ר. פעמים רבות ישנם "עונות אלט", בהן מטבעות אלו מספקים תשואות גבוהות באופן משמעותי, והשקיעים מגלגלים את רווחיהם למטבעות עם פוטנציאל גבוה יותר. בעונות האחרונות, כמו הקיץ של DeFi בשנת 2020 או התפרצות הממטבעות המיוחדים בשנה שעברה, חוו משקיעים רבות תופעות דומות.
כיצד הביאו תוצאות הבחירות לתקופה חדשה בשוק המטבעות
לאחר בחירתו מחדש של דונלד טראמפ, חלה התפתחות חדשה בשוק זה, עם חבילות של מטבעות שהפכו להיות חלק מקטגוריית ETF (קרנות סל). בין המטבעות שנכנסו למסגרת זו נמצאים: XRP, HBAR (Hedera Hashgraph), ADA (Cardano), LTC (Litecoin), DOGE (Dogecoin), DOT (Polkadot) ו-SOL (Solana).
מטבעות אלה נהנו מעליות משמעותיות מאז הבחירות, כאשר XRP ו-HBAR בלטו עם עליות של 426% ו-400% בהתאמה. ישנם מספר גורמים שתרמו לכך, כולל ציפיות גוברות לפתרון מהיר בתביעה המשפטית המתנהלת נגד XRP על ידי ה-SEC. כמו כן, מנכ"ל Ripple Labs, ברד גרלינגהאוס, מצא דרכים לגייס תמיכה מהממשל האמריקאי.
כיצד תופסים המוסדות את ETF של מטבעות קריפטו
עם זאת, "עונות אלט" אינן נמשכות לנצח. גורמים במעגל הסחר מביעים חשש שהשקעה במטבעות אלה עשויה להיות מופרזת ונעדרת בסיס כלכלי ממשי. לדברי ריאן ראסמוסן מ-Bitwise Asset Management, ישנם משקיעים שרואים את טכנולוגיית הבלוקצ'יין כרעיון מהפכני, אך לא תמיד מקשרים את הפוטנציאל הזה למקורות רווח ממשיים.
בנוסף, משקיעים מוסדיים לא ממהרים להצטרף לתחום זה. בעקבות הצלחת המסחר במוצרי ביטקוין ואת'ר, משקיעים רבים הופתעו מהזרמים הכבדים של משקיעים פרטיים. לדברי אחד היועצים בבנק על וול סטריט, ישנם מטבעות שלדבריו הם פשוט "תרמיות". מה שמוביל את המשקיעים להאמין שיש להם ערך הוא בעיקר תקוות שאין בהם תשתית ממשית.
מה הופך כל אחד מהמטבעות לייחודי
לכל מטבע יתרונות ואתגרים משלו. XRP, לדוגמא, הינו בלוקצ'יין מהעתיקים ביותר, שנלחם לשמור על מעמדו בשוק. עלויות השימוש בו והכנסותיו נמוכות מאוד בהשוואה לאת'ר וביטקוין.
ניכר כי יעדי ההתפתחות של XRP כוללים הרחבה לתחומים כמו NFTs וחוזים חכמים, אך האם ההבנה זו מספיקה כדי להוביל למשיכת משקיעים?
עליית סולנה
סולנה חוותה עלייה מרשימה לאחר מותו של FTX, הפלטפורמה שעמדה מאחוריה בעבר. הסולנה לא רק ששבה לחיים, אלא גם התפה בהתאם לפוטנציאל הנוכחי שלה בשוק. עם רווחים בצורות שונות של בלוקצ'יינים, היא מציעה חוויות משתמש מלוטשות וירידה משמעותית בעלויות העסקה.
עם זאת, גם סולנה מתמודדת עם אתגרים משפטיים, כאשר ה-SEC רואה בה וקטורי השקעה לא בטוחים.
Litecoin ודוג'יקויין
לייטקוין, שנחשב ל"דיגיטל סילבר", התמודד עם ירידה בשימוש ומעמד שולי יותר כשהעוסקים בו החלו לתייג אותו כמטבע מזומנים. מבחינה כלכלית, הרווחים מהשימוש בו היו נמוכים כמעט מדי שנה.
דוג'יקווין, שקשור ברשותו של אילון מאסק, חביב על משקיעים פרטיים אך יש לו בעיות כלכליות משלו. לא רק שאין הגבלה על מספר המטבעות הנושאים בסחר, גם שיעור האינפלציה שלו מתמיד. האם יש לאפשר לדוג'יקויין להיכנס לקטגוריית ETF אם הוא לא נחשב לביטחוני?
האתגרים המאתגרים של קרדנו ו-POLKADOT
קרדנו, שהוקם על ידי צ'ארלס הוסקינסון, מתקשה למשוך משקיעים עם רווחים נמוכים מאוד יחסית לשוק הרחב, בעוד POLKADOT חווה ירידות קשות על פי קריטריונים כלכליים. על פי מחקרי השוק, ישנה תחושת סיכוי ממושכת באשר להמשך השקעה במטבעות אלו.
סיכום ודעות לעתיד
מגוון המטבעות הרצויים להשקעה כמו XRP, Solana, Litecoin, Dogecoin ו-Cardano מצביע על פוטנציאל אבל גם על סיכונים. רוב האנליסטים ממליצים על זהירות והבנה עמוקה של השוק לפני קבלת החלטות. אם המוסדות יחליטו לתמוך בצעדיהם של המטבעות הללו, יתכן ונראה עליות נוספות. אך על המשקיעים להיחשף למידע הנכון, מתוך רצון למזער סיכונים במינימום אפיקי השקעה כושלים.