איפה תהיה XRP (ריפל) בעוד 5 שנים?
האם XRP יכול להיות המטבע הדיגיטלי שיביא למהפכה בצורת התשלומים העולמית?

המטבע השלישי בגודלו בשוק
XRP הוא המטבע הדיגיטלי של פרוטוקול Ripple, רשת בלוקצ'יין ציבורית שנועדה להקל על תשלומים גלובליים. הוא מבצע תפקיד אלטרנטיבי לשיטות המסורתיות כמו העברות בנקאיות, ואם כי כל המטבעות הקריפטוגרפיים יכולים לבצע פעולה זו, היתרון של XRP טמון במהירות העברת העסקאות (שניות ספורות) ובעלויות נמוכות של כ-0.00001 XRP לכל עסקה, שזהו שבריר סנט.
עם שווי שוק המוערך ביותר מ-150 מיליארד דולר, XRP מדורג שלישי בשוק המטבעות הדיגיטליים, אחרי ביטקוין ואיתריום. היקף גדול זה וידוע המותג של הפלטפורמה עשויים להעניק לרשת אמון גבוה יותר לעומת אלטרנטיבות חדשות, גם אם הן עשויות להיות מהירות יותר או זולות יותר.
ההצעה הערכית עבור המשקיעים ב-XRP ברורה למדי. לפי חברת הייעוץ מקינזי, תשלומים בינלאומיים הם בהיקף של 1.8 קווינטיליון דולר בשנת 2023. אם XRP יוכל לתפוס אפילו חלקיק קטן מההיקף הזה, זה עשוי להניב עלייה משמעותית בביקוש למטבע. יותר מכך, אם XRP יהפוך למטבע גשר פופולרי עבור העברות בינלאומיות, מוסדות ומשקיעים עשויים להתחיל להחזיק בו במאגרים כצורת נזילות על פי דרישה — מה שיכול להעלות את ערכו עוד יותר.
מה האתגרים הפוטנציאליים?
כמו הרבה מטבעות קריפטוגרפיים, גם ל-XRP יש את האתגרים שלו. על ידי ניסיונה ליצור מטבע גשר חדש עבור העברות בינלאומיות, המפתחת של הפלטפורמה, Ripple Labs, מהווה איום על מעמדו של הדולר האמריקאי ועל מוסדות פיננסיים מסורתיים כמו SWIFT, דבר שעשוי לא להימשך בתמורה חיובית על ידי ממשלות מערביות התלויות במבנים אלו כדי לממש את מטרותיהן הגיאופוליטיות, כמו סנקציות על ממשלות עוינות.
הבלוקצ'יין עשוי גם להיות קורבן להצלחתו שלו. עם עלייה במחיר XRP של כמעט 500% במהלך השנים האחרונות, התנודתיות יכולה להיות אבן ריחיים. מחירים גבוהים יכולים גם להקשות על השימוש ב-XRP על ידי עליית דמי העסקה ויצירת חוסר וודאות בשערי החליפין. הרשת עשויה גם להתמודד עם תחרות מצידם של סטייבלקוינים, שהם סוג של נכסים דיגיטליים המיועדים להתאים את ערכם לערכים של מטבעות ממשיים.
למרות זאת, סטייבלקוינים אכן איבדו את ערכם פעמים רבות, כולל ההתמוטטות המפורסמת של Terra UST, שהביאה להשקעה של מיליארדים. לעומת זאת, המטבע XRP, שהוא מטבע חופשי, אינו פגיע לסוגים אלו של משברים. לפלטפורמה יש גם מנגנונים פנימיים לשלוט על התנודתיות. לפי המפתחים, כ-55% מהסupply הכוללת של XRP נעולה במערך של חשבונות נאמנות שמיועדים לשחרר מטבעות חדשים לפי הצורך (עד מיליארד לחודש).
איפה יהיה XRP בעוד חמש שנים?
במהלך השנים הקרובות, צפוי ש-performance של XRP יושפע מהצלחת תעשיית הקריפטו כולה. זה, בתורו, עשוי להיות תלוי בגורמים מקרו-כלכליים כמו שיעורי ריבית, ביצועים כלכליים וסביבה רגולטורית.
חדשות טובות הן שכלכלנים מצפים באופן רחב לשיעורי ריבית הנמוכים במערכת הפד בארצות הברית, והיו"ר החדש של ועדת המסחר לניירות ערך, מארק אוייידה, מקדם גישה ידידותית לתעשייה, והשיק כוח משימה חדש בנוגע למטבעות קריפטוגרפיים, שמטרתו לקדם שקיפות רגולטורית ולא אכיפה כמו קודמו, גארי גנסלר.
בעוד שההזדמנות בכללותה בשוק המטבעות הדיגיטליים נראית מוכנה לצמיחה, ל-XRP יש פוטנציאל לבלוט הודות לעיצובו הממוקד בשימוש, המוניטין הרחב שלו וההזדמנות הגדולה בתשלומים בינלאומיים.