
השיח הציבורי שמתנהל סביב רעיונות מסוימים של ממשלת ארצות הברית, ובפרט סביב הצעותיו של הנשיא טראמפ בנוגע לסטוק קריפטו, מעורר לא אחת חששות רבים. השאלה המרכזית שעולה מתוך רעיונות אלה היא מה המשמעות של שמירת מטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין כמוצרי חירום, ובאיזה אופן זה עלול להשפיע על הכלכלה העולמית ועל המעמד של הדולר האמריקני.
השפעה על מעמד הדולר
על ידי הצעת אגירת ביטקוין, שהיא אחת המטבעות הקריפטוגרפיים הפופולריים ביותר, בתוך מקום כמו פורט נוקס, ממשלת ארצות הברית משדרת מסר חזק לעולם: נכס חלופי יכול להיות בטוח כמו הדולר. בכך היא משמיעה קריאה למדינות זרות ולמשקיעים לחפש אלטרנטיבות להשקעה בנכס כמו האג"ח האמריקאיות, דבר שעשוי לערער את האמונה בדולר וביציבותו.
חשוב להבין כי הדולר האמריקני אינו רק מטבע; הוא מהווה את בסיס הכלכלה העולמית, ולמעשה, הוא זה שמזרים כספים במרבית העסקאות הבינלאומיות. אם ממשלת ארצות הברית נותנת "אור ירוק" למטבע דיגיטלי, זה יכול לגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם משקיעים בנכסים הנסחרים בדולרים, ובכך לערער את מעמד הדולר כ"מטבע ראוי" להשקעה.
קשיים בתכנון כלכלי
האתגר העומד בפני ארצות הברית הוא בדיוק הבעיה של חוב הלאומי. המדינה חיה במערכת שמתמקר לחובות, זקוקה להשקעות זרות, ובמסגרת זו היא רוצה שהדולר יישאר המטבע השמור בעולם. השיחות סביב הביטקוין עשויות להגביר את החששות בקרב המשקיעים, ובכך להקשות על המדינה לגייס את הכספים הנדרשים למימון חובותיה.
למרות שקריפטו מציע פתרון פוטנציאלי לבעיות מסוימות בכלכלה, אין בכך פתרון מיידי לבעיות תקציביות, ובפרט לא לאזרחים שזקוקים לתמיכה כלכלית דרך תוכניות כמו ביטוח בריאות או פנסיה.
אין ערך בסיסי למטבע
עם זאת, יש המצביעים על בעיה נוספת: מטבעות כגון ביטקוין אינם אומדים ערך בסיסי. מאז ומעולם היו למדינה בסיסי ערך כמו זהב, אך ביטקוין אינו מציע את אותה יציבות. למעשה, הוא מציע כחלופה, אך אינו יכול להיתפס כערך מוסף לשטרות הכספים המסורתיים.
יתרה מכך, בלוקצ'יין, המערכת בה פועלים מטבעות דיגיטליים, מתחרה במערכת הבנקאות המסורתית. הניסיון להכיר במטבעות דיגיטליים כמטבעות רזרבה, למעשה מעביר מסר של אמון במטבעות אלה, דבר שמסכן את יציבות הדולר.
תגובה מצד השוק והמומחים
כמה מבכירי השוק ורואי החשבון טוענים כי מדובר ברעיון חריג המסכן לא רק את מעמד הדולר אלא גם את יציבות השוק. יש המזהירים כי הודעה על אגירת ביטקוין כנגדה עשויה להרתיע משקיעים זרים, דבר שיכול להוביל לעלייה בריבית על חוב של ארצות הברית.
נכון להווה, טראמפ לא התחייב באופן מוחלט לקביעת יחס בין ביטקוין לדולר, אך מעורבותו בנוגע למטבעות דיגיטליים מדגימה את האינטרס שלו בנושא. הוא מבקש להקל על הרגולציה סביב מטבעות קריפטוגרפיים, ובכך לאפשר לתעשייה לתפוס גובה.
הצורך בהגנה על הכלכלה
כחלק מהמאבק להקלה על האג'נדה שלו, טראמפ מתעקש על כך שהרגולציות הנוכחיות פוגעות בחדשנות. הוא רואה את הפוטנציאל של מטבעות קריפטוגרפיים לגבור על בעיות כלכליות מסוימות אך גם מבין כי יש לכך השלכות רבות.
בינתיים, על מנת לשמור על בריאותה של הכלכלה האמריקנית, יש צורך בגישה זהירה יותר, וזו עשויה להשתקף גם במדיניות התקציבית העתידית. החובה לשמור על מעמדו של הדולר כ"מטבע שמור" היא קריטית, ולא ניתן לשים את עתידה של הכלכלה האמריקאית על כף המאזניים בשיחות על ביטקוין.
סיכום
סוגיית אגירת קריפטו כצעד אסטרטגי לעתיד עשויה להיות מסוכנת יותר משנדמה, כאשר קיימת אפשרות שהיא תגרום לחשש בקרב המשקיעים. יש חשש שאלה יראו את קידום הקריפטו כאיתות לכך שהשקעות בדולר פחות רצויות, דבר שעלול לפגוע בכלכלה האמריקאית ובמעמד הדולר בשוק הבינלאומי.
בעוד שקריפטו עשוי להניע חדשנות ואפשרויות השקעה חדשות, בשלב זה יש לנקוט זהירות ולקחת בחשבון את המשמעויות הרחבות שמהן נגזרות החלטות אלה על הכלכלה האמריקאית והעולמית.