המנכ ל הטכנולוגי של ריפל מסיים ספקולציות בנוגע למרכזיות של XRP.
"רקע מתוח: חשיפת הטכנולוגיה שמביאה לדברי ניהול בלתי תלויים ב-XRPL"

הויכוח המתמשך סביב ריפל ורשת ה-XRP (XRP Ledger) וכן האפשרות של הכללת XRP במאגר קריפטו בארה"ב נמשך ולא מראה סימני דעיכה. השיחה, שכבר נתונה במתח של אידיאולוגיות מתמודדות, קיבלה תפנית נוספת כאשר הועלו האשמות על ריכוזיות כלפי ריפל.
כחלק מהקהילה הקריפטוגרפית, במיוחד תומכי ביטקוין, נותרו סקפטיים לגבי המבנה של XRP. קולות בולטים העלו שאלות לגבי תפקידו והשפעתו של ריפל. אחד המבקרים הבולטים הוא פייר רושארד, סגן נשיא מחקר בחברת ריוט פלטפורמס, חברה גדולה בתחום כריית הביטקוין. הוא טען כי ריפל עשויה, תיאורטית, לבצע "מזלג" (fork) בתוכנת XRPL, לשנות עסקאות בנושא ההפקדה או אפילו להוסיף טרילוני XRP נוספים לספק.
ההשפעה של ריפל על המערכת
על פי רושארד, השליטה המובלעת של ריפל פוגעת בכל טענה לריכוזיות ומשאירה את המערכת עם פגיעויות רבות. לדעתי הוא, הסיכוי לכך שריפל תשלוט בדרך כלשהי על המערכת יוצר בעיות אמון בקרב המשקיעים והקהילה.
בתגובה, דייוויד שווארץ, מנהל הטכנולוגיות של ריפל, הרגיש צורך להציע הסבר מובן יותר על כיצד XRPL פועלת. ההסבר שלו הציע תמונה שונה לחלוטין — תמונה שבה ריכוזיות אינה זורמת בתיאוריה בלבד, אלא מתפקדת במציאות.
האלגוריתם של XRPL
שווארץ הסביר כי XRPL מתבססת על אלגוריתם הסכמה ולא על הוכחת עבודה (Proof of Work), כדי להבטיח הסכמה על עסקאות. בניגוד לכריית ביטקוין, הוולידטורים של XRPL אינם מקבלים תמריץ כלכלי, דבר המפחית את המניעים להתנהלות בלתי הוגנת או שליטה במערכת.
במהלך דיונים בטוויטר, שווארץ הדגיש שוב ושוב את תפקיד הוולידטורים ותהליך ההסכמה שנמשך כל כעשרה שניות, שבו כל צומת תורמת לפתרון בעיות כפילות להוצאה.
החששות לגבי מזלגות ושינויים בספק
שווארץ גם התייחס לחששות לגבי מזלגות ושינויים בספק. הוא הדגיש כי בעוד שכולם יכולים להציע שינויים ל-XRPL, מבנה המערכת המפוזר מונע פעולה חד צדדית. כדי לאמץ שינויים כלשהם, על הוולידטורים להגיע להסכמה, דבר שעושה את הסיכוי לכך שריפל או כל גוף אחר יוכלו לבצע שינויים קיצוניים מאוד, מאוד לא סביר.
שיחה זו לא נעצרה שם. רושארד העביר את המוקד לתחום החוקי, suggesting that Ripple’s ownership of the XRP trademark gives the company undue influence. שווארץ פרסם את ההבהרה בנוגע לשאלות אלה, והדגיש כי מנגנונים משפטיים כאלה לא יחזיקו מים בבתי המשפט האמריקאיים, ובכך עשה הקבלה עם מערכות פתוחות אחרות כמו ביטקוין.
דיון רחב יותר על ריכוזיות וקפיטליזם דיגיטלי
הדיון על ריכוזיות במערכת ה-XRP מהווה נושא חם, במיוחד בעידן שבו הדיגיטליות והקריפטו חדורים בכל פינה בחיים שלנו. ההשפעה של בלוקצ'יין והשיח הזה עשויים לשנות את הדינמיקה של השוק הפיננסי והכלכלי ברחבי העולם. מה שברור הוא שהמציאות לא תמיד עונה על ציפיות או תיאורים של תומכים וסקפטים כאחד.
כך או כך, גם המחלוקות וגם ההבהרות מפי ריפל ושווארץ חייבות להילקח בחשבון כדי לגבש תמונה בהירה של המצב הנוכחי ושל הכיוונים האפשריים לעתיד. הנושא של עתיד הקריפטו וסיכויו להיכנס למיינסטרים בארה"ב תלוי לא רק במבנה ובשקיפות של המערכות הקיימות, אלא גם בהבנה המלאה של הציבור.
סיכום
בשורה התחתונה, הדיון סביב ריפל ו-XRP, כמו גם ההבנות של תהליך ההסכמה של המערכת, ממחישים את החששות והציפיות הקיימות בשוק הקריפטו. דייוויד שווארץ שם את דעתו על השולחן באופן ישיר, תוך שהוא מסביר את תפיסתו לגבי חשיבות ההסכמה ואופן הפעולה של XRPL. אם קהילת הקריפטו תבחר לאמץ את ההחלטות והקווים המנחים עליהם שווארץ מדבר, ברור כי ישמשו לשפר את השקיפות והאמון במערכת בכללותה.