
רקע על המקרה
בשנת 2013, הוולס, שהיה חובב ביטקוין, מצא את עצמו מאבד את הכונן הקשיח containing where he stored his cryptocurrency. בני משפחתו שגגו ובזמן שזרקו פסולת לפח העירוני, הם עשו לא בכוונה, וזרקו את הכונן לפח. באותם ימים, המטבעות הדיגיטליים לא הוערכו כמעט, אך לאחר כעשור הוכפל ערכם.
בשנה האחרונה, עם עליית ערך הביטקוין ביותר מ-80%, הוולס מתחיל להתעניין שוב בכונן שלו. הוא מקדיש את המאמצים להעסיק צוות מומחים כדי לנסות ולמצוא את הכונן. לאחר כמה ניסיונות לא מוצלחים לקבל רשות לחפש בפח, הוא מחליט להגיש תביעה נגד מועצת העיר ניופורט, ונתמך על ידי קרן גידור אמריקאית.
למועצה אין חובה לתת גישה
למרות הניסיונות של הוולס, הגישו צוותי המשפט של מועצת העיר ניופורט בקשה לבית המשפט כדי לדחות את התביעה. הם טוענים כי הכונן נכנס לרשותם לאחר שנזרק לפח, ומכאן שאין לו כל זכות לגישה. השופט קייזר פסק כי לא קיימת סיבה ריאלית שהמקרה יצליח אם יגיע למשפט, וכי אין כל בסיס לכך שהטענות שהביאו נתמכות.
השופט מתאר את המצב המשפטי
השופט קייזר ציין כי הטענות שמציג הוולס אינן מוכיחות סיבה מספיקה או מתאימה להתנהלות משפטית. לדבריו, מדובר במקרה שאין בו סיכוי לתוצאה חיובית. הלאה, ההיבט הסביבתי וההיתרים שניתנים למועצה בהקשר עקב איכות הסביבה והשפעת חיפוש שכזה על המערכת האקולוגית היו גם מגבלות משמעותיות.
ג'יימס גודיי, עורך דין מהמועצה, טען כי החוקים הסביבתיים אוסרים חיפושים כאלה, וההצעה של הוולס לתרום 10% מהרווחים לקהילה המקומית יכולה להיחשב כדרך לעקוף את החוקים הללו ולספק לו גישה שלא מגיעה לו.
ההשלכות החברתיות
למקרה זה יש משמעויות רחבות יותר מאשר רק המאבק המשפטי בין הוולס למועצה. הוא מתאר בצורה חדה את האתגרים שאלו שמתעסקים בטכנולוגיות חדשות מוצאים כמעט תמיד בסביבה משפטית מדשדשת, שבה צריך לפעמים להתמודד עם רגולציות מיושנות ואי הבנה של הנושאים הקשורים בטכנולוגיה חדשה.
ביטקוין, כמטבע דיגיטלי, מהווה משאב רב עוצמה, אך לא כולם מבינים את פוטנציאל האחסון שלו או את מה שקרה עם ערכו. אנשים כמו הוולס, לחלקם נראית שההשקעה בטכנולוגיה זו באה עם סיכון גבוה אך עם פוטנציאל לתגמול לא מוחשי כאשר טכנולוגיות משתנות.
המחלוקות המשפטיות בעולם המודרני
המחלוקות המשפטיות סביב מטבעות דיגיטליים הפכו לנושא לדיון עולמי, וכעת המדינה מערימה מכשולים על אלה שמהמרים על השקעות לא קונבנציונליות. המצב המשפטי אינו ברור, ולרבים, במיוחד חובבי טכנולוגיה, קשה למצוא את הנתיב האידיאלי להצלחה. נוסף על כך, המקרה מצביע על הפער בין התפתחות טכנולוגית מהירה לבין מערכת משפטית שמתקשה להתקדם יחד איתה.
תסכולם של חובבי טכנולוגיה ללא גישה לשוק ולמשאבים שיכולים לסייע בהבנה והכנה לבעיות משפטיות רבות כמו זו, נומק על ידי תיאורים של חוקים שפעם עבדו בסדרי עדים קודמים ונתפסים כמאוד לא רלוונטיים כיום.
סיכום
סיפורו של ג'יימס הוולס הוא רק מקרה אחד מיני רבים שסביבו מתעוררות שאלות על מוסריות, חוקים, וזכויות בפרויקט המתקדם של הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים. מה שקרה במועצת העיר ניופורט מדגיש את אתגרי המערכת המשפטית להתמודד עם עשור של תהליך להבנה של המשמעות הרחבה של טכנולוגיות מאז השיגו כל כך הרבה עלייה בכוחן. ולאור מידע והבנה כאלה, התוצאה לא תמיד נראית ריאלית לאנשים המעוניינים בהשקעות בטכנולוגיות חדשות.