
החקיקה האירופית נראית כי נותרת חסרת קול ביחס לצו שהוצע על ידי ארצות הברית להקים רזרבת ביטקוין בארה"ב, כאשר הנשיא דונלד טראמפ הכריז על התוכנית המתוכננת במרץ 7, הכוללת שימוש במטבעות שהוחרמו מתיקים פליליים לצורך הקצאתם לרזרבה הלאומית. מהלך זה מדגיש שינוי משמעותי במדיניות האמריקאית לטובת מאמצי הביטקוין הראשוניים, עקב המודל הכלכלי שלו.
האירופאים שותקים, האמריקאים פועלים
למרות חשיבותו של הצעד שנקט טראמפ, נראה כי המחוקקים האירופיים נמנעים מלהגיב בפומבי על המדיניות החדשה לגבי רזרבות ביטקוין, מה שמעיד על חשש להכנסת הביטקוין לנכסי רזרבות לאומיים. אנסטסיה פלוטניקובה, מייסדת חברה לרגולציה של תחום הבלוקצ'יין, מצביעה על כך שייתכן שזה עקב התהליך הארוך הנדרש להוספת נכסים חדשים לרזרבות הלאומיות. לדברי פלוטניקובה, המערכת הפיננסית באיחוד האירופי, ובפרט הבנק המרכזי האירופי (ECB), מתייחסת בספק רב לביטקוין כנכס רזרבה, דבר החוסם את דרכן של מדינות האיחוד לאימוצו.
פיתוח היורו הדיגיטלי מעביר את המיקוד
בעוד שהאמריקאים מתקדמים עם רזרבות ביטקוין, האירופים מתמקדים בפיתוח היורו הדיגיטלי. הקונצנזוס האירופי נוטה להעדיף את פיתוח המטבע הדיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC), כלומר היורו הדיגיטלי, במקום לאמצה של מדיניות ביטקוין. לדברי נשיאת ECB, כריסטין לגארד, ההתמקדות ביורו הדיגיטלי מתמרצת את האיחוד ליצור מערכת רוחבית שתפעל לצד הכסף המזומן, ותיתן התייחסות מיוחדת להבטחת פרטיות המשתמשים.
מבטים מעורבים לעבר העתיד
תוך כדי שה-ECB דוחף קדימה להשקת היורו הדיגיטלי באוקטובר 2025, מתעוררות שאלות בנוגע ליכולתו להתמודד עם שגיאות תפעוליות, כפי שהתרחש לאחרונה בהפסקת מערכת התשלומים T2, שגרמה לאיחורים משמעותיים בתשלומים. ג'יימס וו, מייסד קרן ההון סיכון DFG, מציין שההתמקדות האירופית ביורו הדיגיטלי נובעת מהריסון המשמעותי מצד הבנק המרכזי באירופה לגבי החזקת ביטקוין ברזרבות שלו.
מדיניות דיגיטלית והשאלה של על-אזוריות
לאור השקת היורו הדיגיטלי, הביקורת על הניטור והיכולת של הממשלה להתערב במטבע דיגיטלי מרכזי עולים. בעוד שהרשויות מתלות על יכולות הכללה פיננסית, המנגנונים שחשפה ברזיל בטא-קוד של ה-CBDC שלה ביולי 2023 מעוררים חשש מניטור יתר. בחינה מחדש מדגישה את הדיאלוג המתמשך לגבי היתרונות והחסרונות של אינטגרציה של CBDC.
היוזמה החדשה בראשות דונלד טראמפ מבדילה בין הגישות השונות לאימוץ המטבעות הדיגיטליים בין ארה"ב לאירופה, כאשר בעוד שאירופה עובדת על מטבע דיגיטלי מרכזי, ארה"ב דוחה את הרעיון, ומתמקדת בשימוש בביטקוין כנכס רזרבה אינטגרלי.