
רקע כלכלי ושינויים בחוק
בשנת 2025, אל סלבדור צברה 52 ביטקוין נוספים, מה שהעלה את סכום הביטקוין הכולל שבבעלותה ליותר מ-6,055 ביטקוין, בערך קרוב ל-600 מיליון דולר במחירי השוק הנוכחיים. החלטה זו מגיעה רק מספר חודשים לאחר שהמדינה הפכה לחברת קרן המטבע הבינלאומית (IMF) והסכימה למספר דרישות שצמצמו את השפעת הביטקוין על הכלכלה המקומית.
בין הדרישות של קרן המטבע, אל סלבדור נדרשה להפוך את קבלת הביטקוין על ידי עסקים לאופציה וולונטרית, להגביל את המעורבות של המגזר הציבורי בפעילות הקשורה למטבעות הקריפטוגרפיים, ולוודא שכל המיסים ישולמו בדולרים אמריקאיים בלבד. בנוסף, המדינה התחייבה ל gradually לצמצם את תפקידה של אפליקציית "Chivo Wallet", אפליקציית תשלום שהושקה על ידי המדינה בשנת 2021 במטרה לעודד את השימוש בביטקוין.
מדיניות השקעה וביטקוין
אפילו לאחר ההסכם של קרן המטבע, ממשלתו של בוקלה לא נכנעת ללחצים וממשיכה לרכוש ביטקוין. החל מאמצע שנת 2022, הממשל אימץ אסטרטגיית רכישה יומית בהם נרכשה ביטקוין אחד בכל יום. ביום הראשון בפברואר רכשה הממשלה שני ביטקוין, דבר המצביע על כוונתה להמשיך להשקיע במטבע למרות התנגדות אפשרית.
בוקלה רואה בביטקוין כלי חשוב להכללת הציבור בתחום הפיננסי, במיוחד לאור העובדה ש-70% מהאוכלוסייה במדינה אינם מחזיקים בחשבון בנק מסורתי. המהלך לפשט את הכללת הציבור רחוק מלהיות ברור, אך כרגע הממשלה רוצה לשמור על מעורבותה בשוק הביטקוין.
אתגרים וחסמים
בעוד בעבר חויבו עסקים אל סלבדור לקבל ביטקוין, היו בעיות רבות שצצו במהלך הניסיון הזה. בעיקר, רוב הקמעונאים חששו מהתנודתיות של המטבע הדיגיטלי. בעקבות כך, הממשל נדרש לעבור לרגולציה חדשה שמספקת לעסקים חופש פעולה בקשר לבחירת אמצעי התשלום.
חוקרים וכלכלנים צופים כי המהלכים הללו של הממשלה עשויים לבולל רגולציה ממלכתית יותר בריאה שמתמודדת עם הנסיבות הנוכחיות ועם האתגרים שמתעוררים. למדינה הנמצאת במצב חמור כל כך יש צורך בניהול חכם של מדיניות פיננסית, על מנת לוודא שהיא משתלבת בצורה אופטימלית בעידן הדיגיטלי.
תפיסת עתיד
נראה כי ממשלת אל סלבדור לא מתכוון לעזוב את המשימה של בביטקוין. כלל ההשקעות מעבר ליום מבטיח כי בוקלה ושלטונות המדינה מתכננים לעקוב אחרי התפתחות השוק ובייחוד עם הכסף שהושקע עד כה. הביטקוין כבר הפך לחלק מרכזי מהאסטרטגיה הכלכלית של אל סלבדור, והמדינה מצפה לראות כיצד המהלך ישפיע על הצמיחה הכלכלית.
המשקיעים וכן הציבור הרחב, שמסתכלים על האלטרנטיבות הפיננסיות, חייבים לבחון בזהירות את מהלכי הממשלה ושל בוקלה, ולשקול את ההשפעות שיכולות להיות למהלך הזה על הכלכלה הלאומית.
סיכום
אל סלבדור מתמודדת עם דילמה מרתקת שבה היא לוקחת על עצמה חובות כלפי קרן המטבע, תוך שהיא ממשיכה לרכוש ביטקוין. חוקי השקילה בחוק החדשים מצביעים על השפעת כובלים ודרישות שיכולות להכתיב את עתידה הכלכלי. במקביל, בוקלה מוצא את הדרך שלו לקדום את האג'נדה שלו להכללת הציבור הכלכלי במציאות המודרנית בעידן הדיגיטלי.
השילוב של לחצים חיצוניים והשאיפה להצלחה כלכלית במדינה יכול ליצור אתגרים קשים, אך יכול גם להוות הזדמנויות חדשות שיכולות להוביל את אל סלבדור לעתיד יותר מבטיח. הנסיבות והמהלכים של הממשלה בנוגע לביטקוין עשויים לקבוע את כיווני ההתפתחות במדינה, והשאלה היא האם יתממשו הכוונות הטובות או שהמסלול יימנע גישה לפריחה כלכלית מבריאה.