
בימים האחרונים, קיבלה מערכת המשפט האומללה בממלכה המאוחדת תשומת לב רבה בעקבות פסק דין הקובע כי תביעה של כורי ביטקוין לשחזר רכוש בשווי של 600 מיליון ליש"ט מאתר בעירה ניוופרט נדחתה. התביעה, אשר הגישה אדם בשם מתיו הוולס, קיבלה דחייה מיידית במהלך השימוע הראשון, וכך נמנע מהתובע את האפשרות להציג את עמדתו במלואה.
הקונטקסט של התביעה
מתיו הוולס, בשנות חייו המוקדמות, היה אחד מהמוקדמים לקדם את מסחר הביטקוין, והצליח להפיק נכסים דיגיטליים בעיצובו שנחשב למדוייק ונרדף. אחרי תקופה מסוימת, כאשר ערך הביטקוין הספיק להתפוצץ, הוא מצא את עצמו מתמודד עם חוסר יכולת לגשת לאוצר שחשב לנחוץ ואובד – כונן קשיח, שאותו זרק לאתר אשפה בניופרט.
הוולס טוען כי במהלך השנים ניסיונותיו להתחבר עם מועצת העיר ניוופרט בכדי לקבל גישה למקום היו רבים ושונים. בסופו של דבר, אף שהציע לחלוק אחוז מרווחי הביטקוין שמקווה לשחזר, הוא נותר מתוסכל מהסירוב המוחלט מצד הרשויות.
חוסר יכולת להגיע להסכם
תהליך ההידברות בינו לבין הרשות המקומית בעשר השנים האחרונות לא הוביל למקום חיובי, מה שהוביל אותו להרגיש כמו "מכה בפנים". במהלך השימוע מצאנו את הוולס מסתפק בהחזרת כל נסיבות המקרה על כנה, אך המערכת המשפטית בצרפת ללא רחמים התעלמה מההזדמנות להכין אותו לדין.
במהלך הדיון שנערך בדצמבר, עו"ד גודיי, הנציג של מועצת העיר, טען כי העברתו של הכונן לאתר האשפה הפכה אותו לרכוש העירוני. הוא הציג טיעונים המצביעים על כך שההרשאות הסביבתיות שהעיר מחזיקה מונעות חיפוש אחרי רכוש במעמד הזה.
הפסק דין והתגובה
פסק הדין שניתן לאחר הדיון העלה שאלות רבות, כאשר השופט ציין כי תביעתו של הוולס לא החזיקה בסיכוי ריאלי להצליח. החלטת השופט התמקדה בסיכוי התביעה להתקבל במערכת המשפט, והצהיר כי לא נמצאה סיבה חיונית לדון בתביעה.
הוולס עצמו, לאחר ההחלטה, הגיב בפומבי והביע אכזבה רבה ומרירות כלפי מערכת המשפט הבריטית. הוא ציין שההחלטה המהירה מנעה ממנו את ההזדמנות להסביר את עמדתו וחלומותיו לשחזר את רכושו.
המשמעות הכלכלית של הביטקוין
חשוב לציין את הערך ההולך ומתרקם של הביטקוין בעשור האחרון. כאשר במהלך השנה האחרונה הוא עלה מעל 80%, מתיו הוולס מעריך כי יכול להיות שעד לשנה הבאה ערך הביטקוין שברשותו יכול להגיע ל-1 מיליארד ליש"ט. על צעדו של הוולס לא רק לאלתר את גישתו לרכוש, אלא אף להביא אמון ותקווה לחיים חדשים.
השפעת המקרה על רגולציות עתידיות
המקרה של מתיו הוולס בהחלט יכול להוביל לדיונים רחבים יותר על חוקי המסחר בביטקוין ובנוגע לרגולציות העתידיות שיכולות לסייע או להקשות על אנשים נוספים לנסות לגשת לרכושיהם שנזרקו, ובפרט לאור ההקשרים הסביבתיים והחוקיים שעליהם להקפיד.
ביטקוין, המטבע הדיגיטלי שמייצר סיפורי הצלחה בינלאומיים, אך גם בעיות משפטיות, דורש הבנה עמוקה, כמו גם יחס מחודש על ידי הרשויות למקרים דומים בעתיד מתוך מטרה למנוע אכזבות נוספות כמו זו שחוותה הוולס.
הסיפור מדגיש את תהליך הכורח שבין הפרט לבין המערכת ותפקידם של רגולציות במדינה המודרנית בהן השקעות דיגיטליות מוכרות כחוק.