
הנפילה המשמעותית של שוק הקריפטו בשבוע האחרון העלתה על סדר היום את הסיכונים הכרוכים בהשקעה בנכסים דיגיטליים. הסערה בשוק הקריפטו, שהובילה לירידה של 12% בערכו של ביטקוין בשבוע האחרון, מגולמת בהיקפי נזילות שהפכו חסרי תקדים. יותר מ-700 מיליון דולר הוטסו מהשוק ב-24 שעות בלבד, כאשר ביטקוין היה המניה הפגיעה ביותר.
מגמת הירידות המובהקת בשוק
הירידות בשוק הקריפטו החלו כאשר נזילת הנכסים של ביטקוין ורבים מהטוקנים המרכזיים האחרים הפכה לבלתי ניתנת לעצירה. על פי הנתונים של CoinGlass, יותר מ-535 מיליון דולר בעסקאות ממונפות נוזלו, ועם יותר מ-304 מיליון דולר שמקורם במטבע ביטקוין בלבד. נתונים אלו מהווים עלייה של 85% תוך 24 שעות, שגרמו לצמצום כולל של 4% בעניין הפתוח בשוק, שהגיע ל-87 מיליארד דולר.
השלכות ההחזקה הפחותה
הנפילה במחירי המטבעות הקריפטוגרפיים לא נותרה מוגבלת לביטקוין בלבד, וגררה לחץ כללי על השוק כולו. הנזילות המסיבית הובילה לכך שהביטקוין איבד יותר מ-11% משוויו תוך שבוע בלבד, בעוד שוק הקריפטו כולו חזה בירידה של 5.5% ביום אחד. כמה אנליסטים מזהירים כי אם ביטקוין יגיע לערך של 80,000 דולר, ישנה אפשרות לנזילות נוספת בשבועות הקרובים.
התנהגות המשקיעים ומחזורי לשוקים השונים
המפתח להבנת תנודתיות זו טמון, בין היתר, בהתנהגות המשקיעים הקטנים וחסרי הניסיון. הכניסה לשוק במהירות ובהשפעת פנייה רגשית או "בווארד" כמו זו שהתקיימה בעקבות הסוגייה המכונה "טראמפ-פאמפ" בדצמבר 2024, הפכה אותם פגיעים יתר על המידה במצבי נזילות משמעותיים. ג'יימס טולדנו, COO של Unity Wallet, טוען כי הנפילות האחרונות מקורן בחוסר הניסיון, כאשר ניתוח מראה כי מדובר בעיקר במשקיעים פרטיים.
בעיות כלכליות וגלובליות
מעבר לכך, הסיבות למפולת כוללות גם סימני אזהרה מקאמר ולהשלכותיה. למשל, נשיא ארה"ב סירב לשלול אפשרות למיתון, דבר שהגביר את המתח בשוק, במיוחד בשיתוף עם מלחמות הסחר המתפתחות. נוסף לכך, פריצת הביטוח של האקרים צפון קוריאנים ומניעת ההחלמה של 300 מיליון דולר מהשדידה הגדולה הגבירו את הלחץ על השוק.
השפעת השוק הטכנולוגי
פרשנים רבים טוענים כי מצב שוק הקריפטו קשור ישירות לשוק המניות בארה"ב, ובפרט למניות הטכנולוגיה. גלן גודמן, מחבר הספר "סוחר הקריפטו", מדגיש כי הלחץ במניות הטכנולוגיה גולש לשוק הקריפטו ושבכל פעם שמניות אלו מתקשות, המשקיעים נמלטים גם מקריפטו.
מבט לעבר ההתאוששות
השאלה הגדולה היא האם השוק יכול להתאושש בעקבות הלחץ הכבד ששרר עליו. בעוד כמה מהמשקיעים מקווים להתאוששות בשווי של 84,000-85,000 דולר, ישנם אחרים שסבורים כי נזילות נוספת של עמדות שורט יכולה להוביל לשיקום השוק. עם זאת, במידה והמצב הכלכלי הכללי לא ייחזק, המשך הירידות עדיין אפשרי.
השווקים הקריפטוגרפיים ממשיכים להיות רגישים לשינויים מהירים ולמצבי רוח קיצוניים, המייצגים התחייבות וסיכון למעורבים בהם. בכך ממשיך ביטקוין, בדומה למוצרים פיננסיים דומים, להיות תנודתי ולעורר סקרנות אינטנסיבית בקרב העוסקים בתחום.