
ענף הקריפטו חווה שינוי מרשים בשנה האחרונה, כאשר ארבעה קרנות השקעה (ETFs) מבוססי ביטקוין המיועדות למסחר ישיר, זכו למקום בין ה-20 השקות המובילות בכל הזמנים. זהו אירוע משמעותי, במיוחד לאחר שהוועדה לניירות ערך ולבורסות בארצות הברית (SEC) אישרה לראשונה את השקת הקרנות הללו בינואר 2024.
אישור ה-SEC והשפעתו
ביום 10 בינואר 2024, ה-SEC אישרה את השקת הקרנות הראשונות שסחרו בביטקוין בשוק ההון האמריקאי. האישור הזה שינה את פני השוק, והוביל להשקת 11 קרנות ETF חדשות שמתמקדות בביטקוין, אשר יצאו לדרך במקביל לעלייה במחיר הביטקוין, שהגיע לשיא כל הזמנים של מעל 100,000 דולר במרץ 2024. לאחר מכן, חווינו תיקון בשוק, אולם השפעת ההשקות הייתה ברורה.
הישגי השוק החדש
במהלך השנה שחלפה מאז ההשקות, הקרנות לא רק שהצליחו לצבור פופולריות, אלא גם לשבור שיאים מרשימים. יומנו של בלומברג בכיר בתחום ה-ETF, ג'יימס סייפרט, ביקש להדגיש את הישגי הקרנות לאחר שנה, ומצא כי ארבע מתוך הקרנות מבוססות הביטקוין הצליחו להיכנס לרשימת עשרת הקרנות המוצלחות ביותר בכל הזמנים.
הקרנות המובילות בשוק
הקרנות שבזכותן נרשם ההישג הן קרן ה-iShares Bitcoin Trust של BlackRock (IBIT), קרן ה-Wise Origin Bitcoin Fund של Fidelity (FBTC), הקרן Ark/21Shares Bitcoin ETF (ARKB) וקרן ה-Bitwise Bitcoin ETF (BITB). מתוך כל הקרנות הללו, קרן ה-IBIT של BlackRock התבלטה במיוחד, כשהצליחה להגיע לניהול של נכסים בהיקף של מעל 50 מיליארד דולר בתוך פחות משנה. זאת, לעומת קרן הזהב של BlackRock שצברה 30 מיליארד דולר בתוך כמעט 20 שנה.
הנתונים המפתיעים
סייפרט ציין שהמילה "עצום" תיארה בצורה הטובה ביותר את הצלחת השנה הראשונה של קרנות הביטקוין. כפי שהוא ציין, גם הקרנות של חברות קטנות יותר כמו ARK/21Shares ו-Bitwise, עם נכסים של כ-4 מיליארד דולר כל אחת, הצליחו להיכנס לרשימת ה-20 השקות המובילות בכל הזמנים, דבר המעיד על כוחם של המוצרים החדשניים הללו בשוק.
הקשר למצב השוק הכללי
נכון ל-9 בינואר 2025, סך הנכסים הנקיים בכל הקרנות ETF מבוססות ביטקוין בארצות הברית עמד על למעלה מ-106 מיליארד דולר, מה שמייצג כ-5.74% ממכסת השוק הכוללת של הביטקוין. המספרים הללו מראים על השפעה משמעותית של הקרנות על כלל השוק והן מהוות אינדיקציה לכך שהשוק הולך ומבשיל.
מה השפיעה על הצמיחה?
התחזקות ההשקעות בקרנות המבוססות על ביטקוין נובעת מכמה גורמים מרכזיים. ראשית, ישנו ביקוש הולך וגובר למוצרים פיננסיים המאפשרים למשקיעים לחשוף את עצמם להשקעות בביטקוין מבלי להזדקק לרכוש את המטבעות עצמם. שנית, הגידול בהבנה ובחינוך לגבי תחום הקריפטו, שמתועדף בעדויות רבות של משקיעים מוסדיים, תרם גם הוא לצמיחה המהירה. ריבוי המידע והכלים במקרה זה מנגישים את התחום בצורה רחבה יותר לסקטורים שונים של המשקיעים.
האתגרים בעתיד
אף על פי שהשנה שעברה הייתה מרשימה, ישנם אתגרים שממתינים בפני הקרנות. התחזקות הווסטים בתחום המשפטי והרגולציה עשויה להשפיע על הסקטור, כאשר השקעות חדשות עשויות להיות חשופות לסיכונים רגולטוריים בלתי צפויים. בנוגע לתנודתיות שמאפיינת את הביטקוין עצמו, הקורלציה בין מחירו לבין ביצועי הקרנות הוא פקטור שדורש התייחסות מעמיקה. משקיעים חייבים להיות מודעים לסיכון שכרוך בהשקעה בנכסים דיגיטליים.
סיכום
לסיכום, הצלחת הקרנות ETF מבוססות הביטקוין בשנה שחלפה מסמנת את ההתפתחויות המשמעותיות שעברו על שוק הקריפטו, ומדגימה את הפוטנציאל שלהן לשנות את פני התחום הפיננסי. יחד עם זאת, חשוב להכיר באתגרים ובסיכונים הצמודים למוצרים אלו, ולהיות מוכן לאתגרים שיימנעו מהשתתפות במפורש ולהשקיע בתבונה.