
הצלחה חסרת תקדים
מעט יותר משנה לאחר ההשקה, תעודות ה-ETF על ביטקוין הנסחרות בארצות הברית מחזיקות בנכסים בשווי של 120 מיליארד דולר. מדובר בהצלחה מרשימה במיוחד, כאשר תעודת ה-ETF הגדולה ביותר, ה-iShares Bitcoin Trust (IBIT), זכתה לתשואות מרשימות והפכה לתעודת ה-ETF המהירה ביותר להגיע ל-10 מיליארד דולר, ולאחר מכן ל-25 מיליארד דולר ול-50 מיליארד דולר. תעודה זו כבר עברה את ה-iShares Gold Trust ומתקדמת לעבר ה-SPDR Gold Shares (GLD), שהיא התעודה הגדולה ביותר למוצרים מקומודיטים בעולם.
התחזיות לעשור הקרוב
מאט האוגן, מנהל ההשקעות הראשי ב-Bitwise Asset Management, מביע את דעתו לפיה עדיין לא זכינו לראות את המיטב של תחום תעודות ה-ETF במטבעות דיגיטליים. באירוע הנכסי הדיגיטלי בלונדון, האוגן טוען כי כשנסתכל על העשור הקרוב, ייתכן שה-EFT הגדול ביותר בארצות הברית עדיין לא הושק. הוא מצפה שגישה המבוססת על אינדקסים, כלומר תעודות שמשקיעות במגוון רחב של נכסים דיגיטליים, תהיה הגישה השלטת בתחום.
הגבולות הרגולטוריים
עם זאת, ישנם עדיין מחסומים אשר מונעים את ההתרחבות הנוספת של תעשיית ה-ETF במטבעות דיגיטליים בארצות הברית. ועדת ניירות הערך (SEC) רואה בביטקוין ובאת'ר כמקורותסוגי נכסים, בעוד שרבים מהמזומנים הדיגיטליים האחרים נתפסים כניירות ערך. הגדרה זו מקשה על האפשרות ליצור תעודות ETF שמחזיקות במטבעות דיגיטליים אלה, מכיוון שהן ידרשו לעמוד בחוק ההשקעות של 1940, המחייב מדיניות הגנה מחמירה יותר על המשקיעים.
שינוי בממשל והזדמנויות חדשות
מתן המקום לממשל חדש ב-SEC, אשר נראה יותר ידידותי למטבעות דיגיטליים ואשר שונה בבירור מהממונה הקודם, גארי גנסלר, עשוי לשנות את המצב הקיים ולפתוח את השוק למוצרים חדשים. מאז נובמבר האחרון, הגשנו מספר רב של בקשות ל-ETF במטבעות דיגיטליים בארצות הברית, מבוססות על נכסים כמו סולנה, XRP של ריפל ולייטקוין, בנוסף למוצרים מתקדמים שפותחו על ידי גרייסקייל.
החשיבות של הגדרה מחדש
האוגן מציין כי פתרון הסוגיה סביב הגדרות מוצרים כאמצעי נייר ערך או כמקורות יכול לפתוח את השערים לתחום חדש. אם יש לנו הגדרות ברורות, צפויה התפוצצות של תוצרים במטבעות דיגיטליים בארצות הברית, זאת בהתאם לתנופת ההשקעה הגוברת במקצועות עתידיים.
התפתחות מתודולוגיות השקעה
טוען אריק פולקוב, ראש שוק ההון של ETF ב-Invesco, כי תחום ה-ETF במטבעות דיגיטליים יכיל מוצרים שדומים לתעודות שהופקו על ידי JPMorgan, אשר מספקות תשואה משופרת באמצעות נגזרים, ובגרייסקייל כבר הגישו בקשה לכך. לדבריו, בתחום הזה נדרשת הבחנה ברורה בין נכסים דיגיטליים כקמעונאות לבין ניירות ערך.
אפשרויות חדשות באופק
הנשיא לשעבר טראמפ אף הוא מתכוון להשתתף, כאשר אחת מתוך שלוש תעודות שעליהם הגישו פטנט היא ה-Truth.Fi Bitcoin Plus ETF, שמצביעה על חשיפה למגוון נכסים ולא רק לביטקוין.
הדינמיקה בשווקים הבינלאומיים
בזמן שאירופה כבר רואה את היתרונות של תעודות מקבצויות של מטבעות דיגיטליים, כמו אלו של Hashdex המורכבות ממספר מטבעות, בארצות הברית עדיין קיים תהליך שהפתיחה שלו עשויה להיות משמעותית. תעודות המבוססות על מגוון מטבעות, כגון Ripple, Solana ו-Cardano, כבר מופצות במדינות אירופה, אך עדיין לא הצליחו להגשים את הפוטנציאל שלהן.
מבט לעתיד
האוגן צופה שבשנים הקרובות נראה התרחבות משמעותית של חברות ונכסים מקצועיים נכנסים לשוק המטבעות הדיגיטליים. ההשקעות כיום מתמקדות בעיקר בשוק הקמעונאי, אך כשתתפתח הנורמליזציה, יותר ויותר משקיעים מקצועיים צפויים לנכוע. הוא מציין שבכל תחום שהוא חקר, משקיעים מקצועיים נוהגים להשקיע באינדקסים, דבר שהוא כנראה לא שונה גם בתחום זה.
סיכום
בעלות המוצרים הקיימים כיום, צעדים לעבר הכנסת מוצרים חדשים, שינוי בגישות הרגולטוריות תעזור למנוע את המכשולים. תחום ה-ETF במטבעות דיגיטליים עומד להתמודד עם אתגרים מרובים, אך התנופה הנוכחית בתחום מצביעה על פוטנציאל רב להמשך ההתפתחות והגדילה.